ArteEco keukenbladen (4)

Een ArteEco keukenblad heeft dezelfde onderhoudsvoorschriften dan andere composiet keukenbladen. Zo is een ecologisch keukenblad van Arte eenvoudig schoon te maken met een lauwwarm sopje van ArteCream, een speciaal ontwikkeld schoonmaakmiddel. Het blad goed nareinigen met water en vervolgens droog maken. ArteCream is ook goed te gebruiken om hardnekkige vlekken en aangekoekte resten te verwijderen.

Deze duurzame keukenbladen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens vlek- en stootvast. Er zitten, zoals bij ieder blad, ook nadelen aan een ecologisch keukenblad, namelijk: dat ArteEco keukenbladen enkel verkrijgbaar zijn in de kleuren die in de gerecyclede materialen aanwezig zijn. Dit zijn vooral donkere- en lichte aardetinten. Ook zijn ArteEco bladen nooit helemaal egaal van kleur door de zichtbare gerecyclede producten die in het blad zitten. 

ArteEco keukenbladen

ArteEco keukenbladen worden voor 50% vervaardigd uit gerecyclede postconsumenten en postindustriële materiaal als spiegels, glas, flessen, porselein, wasbakken, toiletpotten, papier, karton, blik, plastic, metalen en glas. De postindustriële materialen zijn afgekeurde eindproducten. Het afval dat mensen en bedrijven weggooien en dat anders op de afvalberg terecht zou komen. Dankzij ArteEco bladen krijgen deze materialen een nieuw leven.  De overige 50% bestaat uit slijtvaste composietsteen. Met een natuurlijk bindmiddel dat bestaat uit maïsolie, wordt het blad 'geperst'. 

 
ArteEco keukenbladen

De woorden ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord’ komen steeds vaker om de hoek kijken. Bewust met het milieu omgaan lijkt nu belangrijker dan ooit. We hechten veel waarde aan onze omgeving, de maatschappij waarin we leven en de medemens. Ook in keukenland trekt de vraag naar verantwoorde, duurzame keukenbladen aan. Recyclen is een belangrijke stap naar een betere wereld. Vandaar onze keuze voor ecologische keukenbladen. 

 
ArteEco keukenbladen

Composiet keukenbladen (5)

Silestone by Arte is een composiet afkomstig uit de fabriek van Cosentino in Spanje. Composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere samengevoegde  componenten. Silestone® kwartswerkbladen bestaan voor meer dan 90 procent uit natuurlijk producten, voornamelijk uit kwarts. Naast diamant, is kwarts één van de hardste mineralen uit de natuur. Aan het kwarts heeft men een mix van hars- en kleurstoffen toegevoegd, die afhankelijk is van de kleur, aangevuld is met stukjes glas of spiegel om een nog mooier effect te creëren.

Het productieproces van Silestone begint bij de ruwe producten die met dertig vrachtwagens per dag arriveren in de fabriek van Cosentino. De ruwe producten bestaan uit grondstoffen, hars en toevoegingsstoffen. Voordat de ruwe producten worden opgeslagen in de fabriek gaan ze eerst langs een kwaliteitscontrole. Wanneer de ruwe producten goedgekeurd zijn vertrekken ze via een loopband getransporteerd naar een stofvrije silo. Tijdens dit transport optimaliseert de grondstof zich nog verder. Het harscomponent wordt opgeslagen in RVS tanks. Nu zijn de ruwe producten klaar voor het verwerkingsproces tot Silestone composiet. Doormiddel van een geautomatiseerd computersysteem maakt Cosentino de specifieke samenstelling voor de Silestone kleurformule. De grondstoffen en het hars worden naar de mixer getransporteerd en samen vermengd. Na het mixen gaat de samenstelling op een lopende band naar een distribiteur die vorm geeft aan de plaat en vervolgens naar de pers. Na het persen rest enkel het  afzuigen en trillen om de laatste lucht uit de plaat te halen. Aansluitend moet de plaat nog 30 minuten op 100 graden Celsius de oven in. Hierna moet de plaat 24 uur in de lucht verder drogen. Zodra de plaat helemaal droog is kalibreert men de plaat zodat deze de juiste specificaties krijgt. In de eindafwerking wordt de plaat gepolijst voor de juiste glans en ontvangt de plaat het Silestone logo. Nu rest enkel de eindcontrole nog. Hierbij vindt een controle plaats van alle platen op afmetingspecificaties en oneffenheden. Daarna vertrekken de platen naar de eindverwerking, waar de platen verwerkt worden tot onder andere aanrechtbladen.

Ook beelden van het productie proces bekijken? Bekijk de video

Composiet keukenbladen

Dat composieten werkbladen soms putjes bevatten heeft twee redenen. Reden één is dat sommige composietbladen qua uiterlijk lijken op betonnen bladen, zoals de Concreto Light en Dark uit het ArteStone composiet assortiment. Omdat beton ook ruw is en putjes bevat, is getracht dit zo goed mogelijk na te bootsen. Dit hoort er dus zo uit te zien.

De tweede reden is dat sommige keukenbladen gemaakt van composiet op natuursteen lijken. Deze bladen, zoals de Silestone by Arte kleur Marron Jupiter, zijn opgebouwd uit ruwe deeltjes granietkorrels, glas- en spiegeldeeltjes. Omdat er tijdens het mengproces geen invloed is op de verdeling van de deeltjes, kan het zijn dat sommige glasdeeltjes minder hars (bindmiddel) bevatten. Hierdoor  kunnen de deeltjes zich minder aan de plaat hechten met als gevolg kleine putjes in het keukenblad.  Echter wordt het blad hierdoor niet minder sterk. Dus geen zorgen. 

Composiet keukenbladen

Een keukenblad, gemaakt van composiet is eenvoudig te onderhouden met een lauwwarm sopje van ArteCream.  Vervolgens dient u het blad na te reinigen met water en dit weg te trekken met een kunststof trekker en droog te vegen. Sommige composietkleuren vergen extra onderhoud, zoals donkere tinten in de matte uitvoering (suede). Bij deze kleuren zijn vetplekken zoals vingerafdrukken, eerder zichtbaar. Wat u dan het beste kunt doen is keukenpapier insprayen met glasreiniger en over de betreffende plek op het keukenblad wrijven. Kalkplekken op het blad of rond de kraan verwijdert u eenvoudig met een natuurlijk azijn. 

Composiet keukenbladen

Om een keukenblad van composiet sterk en mooi te houden, adviseert Arte om niet op de bladen te zitten of staan. Dit klinkt logisch, maar komt vaker voor dan gedacht. Het is namelijk heel verleidelijk om op het blad te gaan staan bij het schoonmaken van de afzuigkap of het raam achter het keukenblad. Composiet is bestand tegen veel soorten stoffen, maar sterk alkalische stoffen zoals gootsteenontstopper kunnen het blad aantasten. Ook het keer op keer te vroeg openzetten van de vaatwasser kan het keukenblad en de randafwerking op den duur onherstelbaar beschadigen.  Deze zogenaamde thermoshock kan voorkomen worden door het gebruik van isolatiemateriaal. Daarnaast kiezen steeds meer consumenten voor grote kookunits in combinatie met een dunner keukenblad. Dit betekent dat er ook grote uitsparingen gemaakt moeten worden in het keukenblad. Hierdoor is het belangrijk dat het keukenblad extra ondersteuning krijgt tijdens het monteren. Ook wanneer er een brede kast onder het keukenblad wordt geplaatst.  Arte biedt daarom montage steunsets aan als de kastmaat groter is dan 600 mm. Informeer bij uw keukenzaak of hier voldoende rekening mee is gehouden.

Composiet keukenbladen

Composiet is een industrieel vervaardigd product met vele natuurlijke bestandsdelen die het keukenblad een mooie, authentieke look geven en er tevens voor zorgen dat het blad sterk is. Deze grondstoffen worden samengeperst en verwerkt in een fabriek. Door het trillen en vacuümtrekken van de bestanddelen van composiet tijdens het persen bereikt men dat de platen non-poreus zijn. Hierdoor hebben sappen, zuren, vlekken en krassen geen kans om deze keukenbladen, gemaakt van composiet, te beschadigen. Dat komt vervolgens ten goede aan de levensduur van de composieten bladen. Want die is erg lang. In theorie is de levensduur onbeperkt. Tenminste, als de eindgebruiker zich houdt aan de voorschriften. 

Composiet keukenbladen

Dekton keukenbladen (4)

Wat is de maximaal toegestane doorbuiging van een Dekton werkblad?

Ieder werkblad is maatwerk en bestaat meestal uit een aantal uitsparingen, zoals een kookplaatuitsparing of een kraangat. Over het algemeen geldt dat een sparing het werkblad kwetsbaarder maakt en er een kans op doorbuigen bestaat. Er zijn echter richtlijnen om de maximale tolerantie in de doorbuiging tijdens de installatie te bepalen, in het geval dat de onderkasten niet waterpas staan of een onregelmatigheid bevatten. Zo ook voor het materiaal Dekton. Hieronder een aantal richtlijnen voor het installeren van een Dekton-werkblad van 20mm of 12mm materiaaldikte.  

Bij rechthoekige stukken met grote of smalle sparingen (> 60cm x 56cm) of met meerdere sparingen dicht bij elkaar in de buurt, moet het werkblad versterkt worden.

 

 • Bij werkbladen met een verstekrand moeten er onderlijmingsstroken toegepast worden. Zorg dat het blad overal draagt op de kasten en dat er ook langs grote sparingen verstevingsstroken worden aangebracht.

 • Als het werkblad een standaard recht gepolijste rand heeft, zal het moeten worden versterkt met houten strips die in de kasten verwerkt worden. Bij voorkeur worden deze middels hoekprofielen vastgezet in de kast zodat het blad niet kan verschuiven.

Wanneer alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen blijft de volgende vuistregel over met betrekking tot maximaal doorbuigen:

Lengte van het stuk

Max. doorbuiging

3000mm

2mm

2000mm

1.5mm

Dekton keukenbladen

De kleur Trilium is een nieuwe kleur in het Dekton-assortiment. Het is een roestachtige, ruwe kleur met metallic effect, geproduceerd met stoffen en elementen afkomstig uit eigen materiaalproductie. Afval wordt hergebruikt. Omdat Trilium gedeeltelijk uit afvalstoffen bestaat, is ieder mengsel (waarmee de plaat wordt gevormd) anders van kleur en structuur. Keukenbladen worden uit één plaat geproduceerd tot 3.20 meter. Daarna worden er andere platen (dus ook andere structuren) gebruikt en aan elkaar gemonteerd. Beide bladen zijn uniek en kunnen dus anders van kleur en structuur zijn. Tijdens het ‘nesten’ (het uittekenen van het keukenblad op een plaat) houden we echter rekening met de patronen en structuren.

Dekton keukenbladen

Zelfs met een microscoop is er geen enkele poreusheid van het materiaal waar te nemen. Dekton is zó hard dat Arte zelfs een aparte waterjet heeft aangeschaft om het materiaal te kunnen snijden. 

 

Daarnaast heeft Dekton de volgende eigenschappen:

 

 • Hoge vlekbestendigheid

 • Sterk bestand tegen krassen, schokken en slijtage

 • Dimensionale stabiliteit en hoge drukweerstand

 • Sterk bestand tegen hitte en thermische schokken, vorst en dooi.

 • Bestand tegen UV-stralen en kleurstabiliteit

 

Omdat een Dekton werkblad ook bestand is tegen UV-stralen en alle weertypen, is het aanrechtblad ook geschikt voor een buitenkeuken! 

 
Dekton keukenbladen

Zodra de ruwe grondstoffen gearriveerd zijn in de fabriek zijn, begint  het productieproces van 1 kilometer. Als eerste ondergaan de grondstoffen  een  kwaliteitscheck. Bij goedkeuring gaan de grondstoffen samen met water drie uur in een grote mixmolen. Hier wordt ook het pigment (van een van de vier basiskleuren) aan de mix toegevoegd. Aansluitend  wordt de mix opgeslagen in silo’s waar het bij 600 graden gedroogd worden. De mix verandert hierdoor in een poeder met de juiste verhouding van vocht en deeltjes. Vervolgens gaat het poeder naar een machine die het poeder voor het eerst de vorm van de plaat geeft. Hier krijgt de plaat ook een oppervlakte structuur. Vervolgens  gaan de platen door naar de PST (Partical Sintering Technology) machine. Hier wordt 25.000 ton op de plaat gedrukt en wordt in minuten bereikt waar de natuur duizenden jaren voor nodig zou hebben. Opnieuw moeten de platen drogen voordat ze de decoratiefase in gaan. Met een grote hoge kwaliteitsprinter krijgt de plaat zijn opdruk. Voor een laatste keer wordt de plaat verhit en dan pas wordt de gedrukte print echt zichtbaar.

In de eindfase  ondergaat de plaat een laatste kwaliteitscontrole en wordt de plaat zorgvuldig ingepakt en gereed gemaakt voor transport. Liever een video? https://www.youtube.com/watch?v=ha-CP-bcgTw

Dekton keukenbladen

Glazen keukenbladen (4)

Een veelgehoorde vraag als het om glazen keukenbladen gaat is of de bladen wel sterk genoeg zijn. Het antwoord is ja! Een keukenblad gemaakt van thermisch gehard glas heeft een behandeling ondergaan om de weerstand te vergroten. Dat mag ook wel, in de keuken is kwetsbaar glas niet gewenst. We mogen dan ook met absolute zekerheid zeggen dat glazen keukenbladen enorm sterk zijn en lang mee gaan. Een goede keuze dus. 

 
Glazen keukenbladen

Een glazen keukenblad heeft de volgende nadelen:

 • Als er een stukje van het keukenblad is gestoten, is dit niet meer te repareren

 • Krassen kunnen zichtbaar zijn op een glanzend keukenblad

Glazen keukenbladen

Een glazen keukenblad is een zeer goede keuze. Het is namelijk een keukenblad met vele voordelen:

 

 • Sterk

 • Onderhoudsarm

 • Hittebestendig

 • Waterdicht

 • Vochtbestendig

 • Vlekbestendig

 • Zuurbestendig

 

Glazen keukenbladen

Een ArteGlass keukenblad wordt eerst op maat gesneden, gepolijst en van uitsparingen voorzien. Het van oorsprong ongehard glas ondergaat een thermische behandeling om de breuksterkte te verhogen. Dat gaat als volgt: het glas wordt verhit tot ongeveer 650 graden Celsius en vervolgens met gestuwde koude lucht afgekoeld. Wanneer een glazen blad snel afkoelt, krimpt het oppervlak hetgeen een blijvende drukspanning oplevert. Vervolgens wordt aan de onderzijde van het glazen keukenblad een laklaag en beschermfolie geplaatst, zodat het blad zonder beschadiging gemonteerd kan worden. 

Glazen keukenbladen

Granieten keukenbladen (4)

Graniet komt uit de natuur. Elke granieten plaat is anders van kleur, vorm en structuur. Soms zitten er adertjes in het blad, soms ook niet. De adertjes zijn, net als de putjes, vlekjes en kleurschakeringen, het resultaat van de manier waarop graniet miljoenen jaren geleden door Moeder Aarde gevormd is. De kleine adertjes onderstrepen de echtheid van het materiaal.  Omdat iedere plaat (waarvan het keukenblad gemaakt wordt) er net iets anders uitziet, raadt Arte aan om een granieten plaat uit te komen zoeken in onze fabriek. Uiteraard in overleg met de keukenspeciaalzaak. Want graniet is uniek. Puur natuur dus!

Granieten keukenbladen

Om een granieten keukenblad te onderhouden impregneren we de granieten bladen met een  speciaal ontwikkeld impregneermiddel voor ArteGraniet met een antiek, leather of gepolijst oppervlak. U vindt dit impregneermiddel ook in ons onderhoudspakket. Voor de meeste granieten keukenbladen geldt dat een blad twee à drie keer per jaar geïmpregneerd dient te worden.

Granieten keukenbladen

Met een granieten keukenblad haalt u als het ware de natuur in huis. Een granieten keukenblad is nooit hetzelfde. De levendige structuren, kleurschakeringen, putjes en vlekjes maakt ieder keukenblad bijzonder. Daarnaast geven de harde, sterke mineralen het keukenblad een krasbestendigheid die het koken comfortabel maakt en kunnen fruitzuren, limonades of citroenzuren probleemloos worden gebruikt.  Een granieten keukenblad is dus kras- en zuurbestendig en biedt 10 jaar gratis garantie.

Granieten keukenbladen

Graniet is niet één gesteente. Het is een verzamelnaam voor verschillende steensoorten: sedimentsgesteenten, stollingsgesteenten en metamorf gesteenten. Allemaal dieptegesteenten. De granieten keukenbladen zoals u ze bij Arte kent zijn stollingsgesteenten, ontstaan door de langzame afkoeling van het magma diep in de aarde. Het magma vormt mineralen met elk specifieke vormen, eigenschappen en kleuren. Vandaar dat er uiteenlopende granieten keukenbladen te verkrijgen zijn met putjes, vlekjes of kleurschakeringen. Elk met een eigen stijl en kleur. Daarnaast zijn de granieten keukenbladen van Arte milieuvriendelijk.

Granieten keukenbladen

Keramische keukenbladen (6)

Hoe vaak moet ik mijn Neolith aanrechtblad onderhouden om het langer mooi te houden?

Neolith wordt in de volksmond vaak keramiek genoemd, maar toch valt het materiaal niet onder de traditionele producten die bekend staan als keramiek of porselein. Neolith valt onder de noemer van Compacte Gesinterde Oppervlakken.

Samenstelling Neolith

Neolith is 100% natuurlijk en gebaseerd op drie groepen elementen:

1. Mineralen uit graniet: kwarts en veldspaat. Ze geven het product hardheid en kracht.
2. Mineralen uit glas en silica. Ze zorgen voor de chemische stabiliteit.
3. Natuurlijke oxiden. Ze zorgen voor de kleureigenschappen.

Onderhoud

Keramiek van Neolith TheSize is een materiaal dat eenvoudig te onderhouden is. Het materiaal absorbeert geen vocht of etensresten waardoor het garant staat voor goede hygiëne.

Voor het dagelijks reinigen van uw Neolith aanrechtblad adviseren wij om gebruik te maken van een vochtige doek met een beetje ArteCream. Voor hardnekkige vlekken kunt u een beetje ArteCream rechtstreeks op de zachte kant van een schuurspons aanbrengen. Vervolgens kunt u de vlek eenvoudig verwijderen. Vergeet niet om nog even goed na te spoelen met water en het droog te maken met een schone doek. Met dit kleine onderhoud kun je jaren genieten van je Neolith aanrechtblad!

Liever een video? Binnenkort is deze beschikbaar….

Keramische keukenbladen

In deze FAQ geven we uitleg over het productieproces van de keramiek platen van Neolith TheSize. Of hoe Neolith het keramisch materiaal zelf noemt: Sintered Stone Surface. Hierbij leggen we uit welke vier technieken achtereenvolgens gehanteerd worden om de platen te vervaardigen. Keramiek van Neolith wordt gemaakt uit vier groepen grondstoffen:

 1. De granietmineralen: voor de sterkte en hardheid

 2. Siliciumdioxide en glazige mineralen: voor de chemische verbinding tussen de verschillende grondstoffen

 3. Klei-mineralen: vanwege de klevende eigenschappen

 4. Natuurlijke pigmenten: voor de kleurkenmerken

Elke grondstof draagt bij aan de karakteristieken van het eindproduct. Wanneer de grondstoffen in de juiste hoeveelheden zijn gemixt, vertrekken ze via een transportband naar een pers waarbij een druk van maximaal 400 bar wordt toegepast. Vervolgens wordt de plaat gebakken in een oven bij een temperatuur van meer dan 1200°C. Door deze verhitting wordt het materiaal bijna vloeibaar, waardoor de kleine deeltjes zich volledig aan elkaar hechten). Deze techniek heeft de naam ‘Sintering Technology’ meegekregen en geeft de platen de mechanische eigenschappen die in de bouwindustrie ongeëvenaard zijn. Vlak voordat de platen worden gebakken, worden de platen bespoten volgens de NAP-technologie (Neolith Airless Pistol). De NAP-technologie zorgt ervoor dat de Neolith platen een gladde oppervlakte-afwerking krijgen; een zijdezachte afwerking die bekend staat als de Silk-afwerking. Vervolgens ontvangt de plaat via de NDD-technologie (Neolith Digital Design) een opdruk met rijke details. Deze techniek is revolutionair en verhoogt de designmogelijkheden. Door deze rijke details zijn de platen verrassend realistisch. Ook goed om te weten is dat Neolith gebruik maakt van de Full Body-technologie. Deze techniek zorgt ervoor dat de plaat door-en-door dezelfde kleur heeft. Het productieproces wordt afgesloten door een strenge controle waarna de platen zorgvuldig worden verpakt. De plaat is nu gereed voor transport.

Liever een video? https://www.neolith.com/es/neolith-tv?video=00020 

Keramische keukenbladen

Een werkblad gemaakt van keramiek is zeer gemakkelijk in onderhoud. Wij adviseren om het schoon te houden met een schoonmaakmiddel en een natte doek. Daarmee is het keramische werkblad uitstekend te reinigen. 

Keramische keukenbladen

Een keramisch werkblad is zo hard, dat het minder goed bestand is tegen puntbelasting. Dit betekent dat wanneer een scherp voorwerp hard neerkomt op een hoek, dit permanente schade kan veroorzaken en er bladschilfers van het keramisch werkblad kunnen springen.

Keramische keukenbladen

Een keramisch keukenblad beschikt over een aantal bijzonder goede eigenschappen:

 • Hardheid

 • Hittebestendig

 • Slijtvast

 • Licht in gewicht

 • Onderhoudsarm

 • Hygiënisch

Met name dit laatste aspect is belangrijk in de keuken. Doordat het keramisch werkblad een zeer dichte structuur heeft, hebben vlekken en voedselresten geen kans om in het materiaal te trekken. Bovendien zorgen de grondstoffen voor een duurzaam aanrechtblad met een robuuste uitstraling.

Keramische keukenbladen

Het woord 'keramiek' komt van het Griekse woord keramos, hetgeen drinkvat of aardewerkvat betekent. Doorgaans werd dit gemaakt van gebakken klei.  Inmiddels heeft keramiek een veel bredere betekenis gekregen. Als we nu aan keramiek denken, dan denken we niet alleen aan de potten, maar ook aan serviezen, tegels of aan de wasbakken en toiletpotten in ons eigen huis. Maar wist u dat keramiek zeer geschikt is als materiaal voor een werkblad? Sinds een aantal jaren heeft keramiek zijn intrede gemaakt als werkblad voor in keukens en dat wordt zeer enthousiast ontvangen. Een verklaring hiervoor zijn de vele voordelen van een keramisch werkblad.

Keramische keukenbladen