Wat is de maximaal toegestane doorbuiging van een Dekton werkblad?

Ieder werkblad is maatwerk en bestaat meestal uit een aantal uitsparingen, zoals een kookplaatuitsparing of een kraangat. Over het algemeen geldt dat een sparing het werkblad kwetsbaarder maakt en er een kans op doorbuigen bestaat. Er zijn echter richtlijnen om de maximale tolerantie in de doorbuiging tijdens de installatie te bepalen, in het geval dat de onderkasten niet waterpas staan of een onregelmatigheid bevatten. Zo ook voor het materiaal Dekton. Hieronder een aantal richtlijnen voor het installeren van een Dekton-werkblad van 20mm of 12mm materiaaldikte.  

Bij rechthoekige stukken met grote of smalle sparingen (> 60cm x 56cm) of met meerdere sparingen dicht bij elkaar in de buurt, moet het werkblad versterkt worden.

 

  • Bij werkbladen met een verstekrand moeten er onderlijmingsstroken toegepast worden. Zorg dat het blad overal draagt op de kasten en dat er ook langs grote sparingen verstevingsstroken worden aangebracht.

  • Als het werkblad een standaard recht gepolijste rand heeft, zal het moeten worden versterkt met houten strips die in de kasten verwerkt worden. Bij voorkeur worden deze middels hoekprofielen vastgezet in de kast zodat het blad niet kan verschuiven.

Wanneer alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen blijft de volgende vuistregel over met betrekking tot maximaal doorbuigen:

Lengte van het stuk

Max. doorbuiging

3000mm

2mm

2000mm

1.5mm

Dekton keukenbladen