De opmars van duurzame gebouwen – Arte Groep

De opmars van duurzame gebouwen

25 July 2016

In Nederland en ook in de rest van de wereld, wordt er steeds meer duurzaam gebouwd doordat bedrijven vaker het nut – en de noodzaak- ervan in zien. Ook de projectenafdeling van Arte merkt dat architecten en interieurbouwers vaker kiezen voor duurzame producten en partners. Iets dat Arte, als MVO-koploper, alleen maar toejuicht.   

Waarom duurzaam bouwen?

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom duurzaam bouwen goed is. Volgens de website van de Rijksoverheid wordt bij duurzaam bouwen rekening gehouden met de effecten op het milieu, zowel in de ontwerpfase als tijdens de bouw, de inrichting en het gebruik van het gebouw. Duurzaam bouwen is dus goed voor het milieu, want het beperkt de CO2 uitstoot. Bij duurzaam bouwen wordt gekeken naar de milieueffecten over de hele levensduur van het gebouw.

Duurzame gebouwen uit eigen land

Bekende duurzame gebouwen in Nederlands zijn bijvoorbeeld de Venco Campus in Eersel, kantoorgebouw de Monarch in Den Haag of het Enexis Regiokantoor in Maastricht. Met daken vol zonnepanelen, goede isolatie, veel groene beplanting (dat zorgt voor verse ventilatielucht) en met verlichting die nooit onnodig brand. Ook in ons eigen netwerk zien wij  milieuvriendelijke projecten. Zoals de kantoorgebouwen van het Watercycle Research Institute (KWR) , TenneT en Stadskantoor Venlo die specifiek voor Arte hebben gekozen vanwege de duurzame materialen.

KWR

KWR opende in 2015 de deuren van haar nieuwe, multifunctionele en duurzame kantoorgebouw. Het energieverbruik is met 60% verminderd t.o.v. het oude kantoor door het installeren van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinig apparatuur. Ook wordt er 25% minder water gebruikt door waterbesparende toiletten en het hergebruik van proceswater. Het interieur is ingericht middels duurzame materialen, zoals Silestone werkbladen en glas dat zorgt voor een lichte, uitnodigende werkomgeving.  Het materiaal Silestone (composiet) bestaat voor 93% uit pure kwarts. De natuurlijke bestanddelen geeft het composieten aanrechtblad gemaakt van Silestone een mooie, strakke uitstraling. Het materiaal Silestone is onder andere Greenguard, NSF en LGA-gecertificeerd.

TenneT

Netwerkbeheerder TenneT laat in hun pand, opgeleverd in 2016, duidelijk het Cradle-to-Cradle principe terugkomen. TenneT vindt het welzijn van medewerkers erg belangrijk. Een gezonde, duurzame werkomgeving is vanzelfsprekend voor het bedrijf. Zo is er energiezuinige verlichting met slimme schakelingen gekomen, intelligente klimaatinstallaties met laag energieverbruik, waterbesparende maatregelen op sanitaire voorzieningen, energiezuinige liften en oplaadpunten voor elektrische fietsen voor het personeel. Voor de inrichting van het gebouw is gekozen voor ‘gezonde’ materialen zoals aluminium massief hout en Eco-werkbladen van Arte, die voor 50% gemaakt zijn uit gerecyclede producten als spiegels, glas en porselein.

Stadkantoor Venlo

Het Stadskantoor van Venlo is een imposant gebouw; ‘een eyecatcher met grootstedelijke uitstraling’, zo noemt wethouder Twan Beurskens het nieuwe kantoor. Kenmerkend voor het gebouw is dat het volledig volgens het Cradle-to-Cradle principe is gebouwd. Daarmee is Venlo de eerste gemeente in de wereld dat het principe volledig in de praktijk brengt. Architectenbureau Kraaijvanger uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Het nieuwe kantoor bestaat voor 80% uit materialen  die op de een of andere manier herbruikbaar zijn. Zo ook de ecologische werkbladen van Arte die dienen als pantry’s, uitgiftebalies, koffiecorners, wandtafels en koelwanden. De ArteEco-werkbladen bestaan uit gerecyclede materialen als porselein, (spiegel)glas, metaal, blik, kwarts en natuurlijke hars en is Cradle-to-Cradle gecertificeerd.

Trots op duurzame projecten

Arte in Projecten is bijzonder trots te mogen meewerken aan duurzame projecten, omdat het perfect past bij de duurzaamheidsgedachte van Arte. Arte is namelijk als eerste in de branche gecertificeerd op de MVO Prestatieladder niveau 4. Meer informatie over gerealiseerde projecten, kunt u teruglezen op de website: http://www.arteprojecten.nl/.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?