Samen werken aan een betere toekomst

Graniet

Een van de speerpunten van het MVO-beleid van Arte is de bestrijding van kinderarbeid. Ongeveer 75% van het graniet dat Arte inkoopt is afkomstig uit India. Om kinderarbeid en schuldslavernij te bestrijden in groeves werkt Arte samen met TFT, the Forest Trust. TFT is een wereldwijde non-profit organisatie die bedrijven in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren. Het verduurzamen van de steenindustrie is een noodzakelijk en zinvol traject, maar er is nog veel meer te doen.

Arte Foundation

Nu wil Arte ook buiten de groeves haar steentje bijdragen. Vanuit de overheid heeft Arte ondersteuning ontvangen om kinderarbeid effectief aan te pakken. Het streven is om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren in de regio waar Arte haar graniet inkoopt. In een kinderarbeid vrije zone krijgen kinderen fulltime onderwijs in formele scholen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens of meisjes, elk kind heeft immers recht op onderwijs. Het project zal starten in Ballikurava, Prakasam, in de deelstaat Andhra Pradesh in India.

 

 

Tweeledig doel

De doelstelling van het project is tweeledig. Het eerste doel is om alle vormen van kinderarbeid en onderliggende oorzaken uit te bannen, zoals slecht loon en gedwongen arbeid.

Het tweede doel is om kennis te vergaren én capaciteit op te bouwen. Hierdoor  wordt het risico op terugkeer van kinderarbeid beperkt na afloop van het project. Ook kunnen met de toenemende capaciteit en knowhow de onderliggende oorzaken van kinderarbeid in andere regio’s waar Arte haar steen vandaan haalt, in de toekomst worden aangepakt.

Multi-Stakeholder Initiatief

Om het project te realiseren werkt Arte samen met één van haar leveranciers TFT (the Forest Trust), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en lokale NGO’s; partijen die langdurige ervaring hebben met de bestrijding van kinderarbeid en de Child Labour Free Zone aanpak. Ook zullen granietleveranciers als relevante stakeholders bij het project betrokken worden, naast onder andere lokale overheid, leraren en ouders, om er samen voor te zorgen dat niemand kinderarbeid meer accepteert. Met het project geeft Arte een nieuwe draai aan MVO en maakt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen plaats voor Maatschappelijk Verbeterend Ondernemen.

Blog 1 November 2017

Hoezo Kinderarbeid?

Als ik mensen vraag wat ze weten over hun keukenblad; waar het vandaan komt of hoe het wordt gemaakt, dan is deze kennis vaak minimaal.

Lees meer

Blog 2 Januari 2018

Reacties op de vorige blog: hoezo kinderarbeid?

Op mijn vorige blog over ons Arte Right To Education project (inmiddels is dit de officiële naam van het project) kreeg ik veel positieve reacties en ook een aantal positief-kritische vragen.

Lees meer

Blog 3 Februari 2018

De aftrap van ons Arte Right To Education project

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen over waarom we ook buiten de groeves in India een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de arbeids/leef omstandigheden met als doel om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen. Afgelopen november ben ik naar India afgereisd voor de officiële aftrap van het Arte Right To Education project (inmiddels is dit de officiële naam van het project).

Lees meer

Blog 4

Eerste bezoekverslag Arte project

In mijn vorige blog schreef ik over de aftrap van ons Arte Right To Education project en dat we het geselecteerde gebied voor ons project gingen bezoeken. In deze blog zal ik mijn ervaringen van dat bezoek met jullie delen.

Lees meer

Blog 5

Van Baseline naar Stichting

In deze blog de oprichting van de stichting: Arte Responsible Stone Foundation. Zodat het project los van Arte kan voortbestaan.

Lees meer

Blog 6

Mobilizers moeten het mogelijk gaan maken

Tijdens mijn vorige reis bezocht ik een Indiase school in het projectgebied. In deze blog ga ik in op de het scholingsproces.

Lees meer

Blog 7

De stichting is een feit!

In één van mijn eerdere blogs heb ik het gehad over het oprichten van een stichting, omdat we het belangrijk vinden dat het Arte Right To Education project op eigen benen kan staan. Goed nieuws: de stichting is een feit!

Lees meer

Blog 8

Kennismaking project coördinator / mobilisers

In deze blog meer over de mobilisers. Inmiddels is er een projectcoördinator aangesteld die vervolgens 4 mobilisers (1 per 2 dorpen) heeft aangenomen.

Lees meer