Met het creëren van een Child Labour Free zone in 12 dorpen in India realiseren we een mentaliteitsverandering ten aanzien van de opvatting dat elk kind naar school dient te gaan en kwaliteitsonderwijs kan genieten.
Ondanks Corona hebben we veel kinderen toch les kunnen laten volgen. Dit hebben we gerealiseerd dankzij de mobilisers en in samenwerking met docenten. Daardoor hebben we tijdens de sluiting het merendeel van de kinderen kunnen weghouden van kinderarbeid. Iets waar we mee door gaan en zeker nog niet compleet gerealiseerd hebben.
Maar hoe zit het met de arbeiders in ons gebied in de natuursteensector? En hoe krijgen we ook de Natural Stone Business betrokken bij het project en onze doelstellingen? En hoe sluiten we potentiële risico’s op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en gezondheid, leefbaar loon en kinderarbeid uit?
In 2021 zijn we als Arte een samenwerking aangegaan met een nieuwe NGO (niet- gouvernementele organisatie). We werkten al samen met MV foundation, die enorm veel werk verrichten door ervoor te zorgen dat alle kinderen onderwijs krijgen in ons gebied en geen (kinder)arbeid verrichten. Nu vestigen we onze aandacht meer op de granietindustrie. Deze nieuwe NGO heeft afgelopen jaar opnieuw exact in kaart gebracht hoeveel groeves en processing units er in ons gebied zijn. Processing units zijn fabrieken waar de blokken, zoals die uit de groeve gehaald worden, verder bewerkt worden tot bijvoorbeeld platen. Tevens is het aantal arbeiders in deze bedrijven in kaart gebracht. Wat blijkt, er zijn eind 2021, 25 groeves waarvan er 19 operationeel zijn en 6 gesloten. Daarnaast zijn er 72 processing units. Op dit moment werken 667 personen in de groeves en 1439 personen in de processing units. In totaal bereiken we 2106 arbeiders in ons gebied in de natuursteensector. Niet alleen bij de groeve waar wij als Arte inkopen maar ook bij de omringende groeves waar de kleur Steel Grey vandaan komt.
Een belangrijke stap die we hebben gezet, is dat we de migranten arbeiders in kaart hebben gebracht. Dit zijn migranten die van buiten ons projectgebied uit andere Indiase staten, waaronder Orissa, Rajasthan en Bihar komen, en werken in de granietindustrie in ons gebied. Van de 2106 arbeiders komen er 1597 uit een ander gebied en zijn ze gerekruteerd door contractors. Dit zijn tussenpersonen die personeel zoeken en te werk stellen in ons gebied (vergelijkbaar met de uitzendbureaus die we hier in Nederland kennen maar dan minder georganiseerd en formeel). Hier zit een groot risico, want krijgen deze migrant workers wel voldoende aandacht en uitleg? En krijgen ze wel voldoende betaald, aangezien loonbetaling vaak via de contractors gaat? In ons gebied zijn 40 contractors werkzaam en zij rekruteren vaak arbeiders die afkomstig zijn uit de armere staten en uit de laagste kasten komen. De meesten weten niet waar ze wettelijk allemaal recht op hebben en welke bescherming ze genieten. De medewerkers van de nieuwe NGO waar we mee samenwerken, komen uit het projectgebied en hebben het afgelopen jaar kennis gemaakt met de arbeiders en contractors en geprobeerd een relatie met hen op te bouwen om vertrouwen te winnen. Wij zijn aan de slag gegaan om deze 40 contractors op te leiden en te laten beseffen dat ze samen met de eigenaren / management van de groeves en processing units voor hun personeel moeten zorgen en zich aan de wet moeten houden. Onder andere op het gebied van juiste loonbetalingen en veiligheid en gezondheid voor het personeel. De contractors blijken daarnaast zelf ook uit de armere Indiase staten te komen en eerder zelf gewerkt te hebben in de groeves en fabrieken. Vaak kennen zij de wet- en regelgeving ook niet dus ook zij worden op dit moment getraind.
In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de stappen die we hebben gezet. Ondanks dat we het gebied in 2021 niet zelf hebben kunnen bezoeken hebben we via online meetings, telefoon en mailverkeer erg veel contact gehad en ons plan verder vormgegeven! We mogen meedenken en van een afstand faciliteren en we zijn zeer dankbaar en trots dat we ons steentje bij kunnen dragen.