Trainingen in de groeves en fabrieken in ons A.R.T.E. projectgebied – Arte Groep

Trainingen in de groeves en fabrieken in ons A.R.T.E. projectgebied

3 juli 2024

De Arte Foundation spant zich in voor betere omstandigheden rondom de groeves, maar óók in groeves en processing units zetten we belangrijke stappen.

Zo focussen we ons op 20 processing units en 10 groeves, waar daadwerkelijk trainingen worden gegeven. In dit gebied is bewustwording aanwezig en de arbeiders staan heel positief tegenover trainingen. Het blijft wel een uitdaging om het management en de contractors mee te krijgen. Gelukkig zijn de relaties met de contractors inmiddels veel verbeterd. Ze leren de werknemers ook over hun rechten en begrijpen de uitdagingen waar werknemers mee te maken hebben. Het komende jaar zal vooral draaien om het overtuigen van het management van het belang van trainingen

Een belangrijke ontwikkeling waar het management voor verantwoordelijk is, is de implementatie van de e-shram verzekering voor de werknemers. Een (basis)verzekering die ervoor zorgt dat werknemers geregistreerd staan en verzekerd zijn tegen onkosten. Om hiervoor in aanmerking te komen, hebben werknemers een mobiele telefoon en een Aadhaar (soort van identiteitsbewijs) nodig om zich te identificeren en verifiëren om de verzekering aan te vragen.

De trainingen die worden gegeven in de groeves hebben als onderwerp ‘health & safety’. Naast de trainingen die worden gegeven, zijn borden opgehangen die betrekking hebben tot veiligheid, waarschuwingen voor vallen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Tijdens bijeenkomsten/trainingen wordt uitgelegd aan werknemers wat de borden betekenen en wordt gevraagd ze op de juiste plekken op te hangen. Zo wordt het bewustzijn vergroot. Dit is enorm belangrijk want tijdens de trainingen kwam naar voren hoe weinig de arbeiders eigenlijk weten over deze belangrijke veiligheidsaspecten. Er ontstond zelfs een discussie over schoenen, omdat sommige werknemers beweren dat ze geen schoenen krijgen, terwijl de werkgevers zeggen dat ze ze niet dragen.

Een andere bijeenkomst vond plaats met 30 werknemers, inclusief contractors. Via een quiz werden arbeiders op een speelse manier bewust gemaakt van hun rechten, zoals het kennen van PBM’s en het juiste salaris voor overuren. De mannen namen dit serieus en het bleek een effectieve manier om belangrijke informatie over te brengen.

De trainingen zijn kleine voorbeelden van een grote verschuiving in de groeves/processing units, waarbij arbeiders zich steeds bewuster zijn van de juiste arbeidsomstandigheden en hun rechten. We gaan de trainingen het komende jaar verder uitbreiden.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?