Lange weg naar 'eerlijk' graniet – Arte Groep

Lange weg naar ‘eerlijk’ graniet

28 augustus 2017

De inkoper van het Helmondse Arte schrok toen hij in 2010 voor het eerst een granietgroeve in India bezocht. In opdracht van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid is onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden in granietgroeves in India.

Uit een deze week verschenen rapport komt naar voren dat in een aantal groeves kinderarbeid is aangetroffen. Bij het lezen van het artikel ‘Fout graniet ook ingevoerd in Deurne en Someren’ (ED 24 augustus) vroeg ik me af wat de gemiddelde lezer hiervan gaat onthouden. Het beeld dat wellicht al het graniet besmet is met kinderhandjes wil ik nuanceren namens Arte, natuursteenbedrijf in Helmond. Ook wij als Arte staan in het rapport vermeld, alleen bij ons is geen sprake van kinderarbeid of schuldslavernij. Een resultaat van jarenlange inzet.

Dagelijks leveren wij in onze maatwerkfabriek gemaakte granieten keukenbladen aan consumenten. Daarvan is ongeveer 80 procent afkomstig uit India. Over het algemeen is de steenindustrie complex en ondoorzichtig, maar door onze jarenlange ervaring weten wij inmiddels (letterlijk) de weg.

Wij doen onze inkopen rechtstreeks, niet met tussenhandelaren. Dat betekent dat ik regelmatig naar India reis om daar de groeven te bezoeken. Mijn eerste bezoek was in 2010 en ik schrok van wat ik daar toen aantrof. Totaal onacceptabel. Dit was voor mij en Arte – dat sinds de oprichting met duurzaam ondernemen bezig is met oog voor milieu en omgeving – de reden om in actie te komen. Een belangrijke actie hierbij is het transparant maken van de oorsprong van natuursteen. We pleiten voor de zichtbaarheid van eerlijke producten door middel van een keurmerk. Alleen op deze manier kunnen consumenten het bewijs zien dat steen verantwoord is gewonnen. Dat is ook de belangrijkste reden dat we jaren geleden zijn aangesloten bij TFT, The Forest Trust.

Aan tafel

TFT is een wereldwijde non-profit organisatie die organisaties in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren. Dankzij deze samenwerking werken we alleen samen met groeven waar geen kinderarbeid is of schuldslavernij. Hierover zijn we natuurlijk tevreden, maar we zijn er nog niet. Inmiddels zitten we als bedrijf ook al ruim een jaar aan tafel met de Nederlandse natuursteensector, de overheid, vakbond FNV en enkele (coalities van) niet-gouvernementele organisaties. Hoewel dit een lang proces is, hopen we aan het einde van dit jaar tot een akkoord te komen.

Naast de bestrijding van kinderarbeid in de groeves zijn wij met Arte ook actief bezig buiten de groeves. Om de kinderen die daar leven te helpen. Vanuit de overheid hebben we ondersteuning gekregen om daar een project te starten om kinderen te voorzien van gedegen scholing. In samenwerking met de Landelijke Werkgroep India, TFT en lokale NGO’s zijn we bezig met het vooronderzoek voor dit project. Door het gebied goed in kaart te brengen, en te inventariseren om hoeveel kinderen het in het desbetreffende gebied gaat, kunnen we een gericht plan opzetten.

Kortom, partners, klanten en consumenten hebben het recht om er zeker van te zijn dat Arte verantwoorde natuursteen levert. Er is meer openheid nodig om de arbeidsomstandigheden van de mensen in fabrieken en groeven te verbeteren. Een lastige klus, maar wel een verdomd belangrijke. Wij als branche moeten een vuist maken en laten zien dat er ook goede dingen gebeuren. Ook al is het een proces van jaren: het kán en dat laten wij ook zien. Hoe klein onze bijdrage is, zij kan het verschil maken

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?