Samen werken aan een betere toekomst

Graniet

Een van de speerpunten van het MVO-beleid van Arte is de bestrijding van kinderarbeid. Ongeveer 75 % van het graniet dat Arte inkoopt is afkomstig uit India. Om kinderarbeid en schuldslavernij te bestrijden in groeves werkt Arte samen met TFT, the Forest Trust. TFT is een wereldwijde non-profit organisatie die bedrijven in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren. Het verduurzamen van de steenindustrie is een noodzakelijk en zinvol traject, maar er is nog veel meer te doen.

Arte Right To Education project

Nu wil Arte ook buiten de groeves haar steentje bijdragen. Vanuit de overheid heeft Arte ondersteuning ontvangen om kinderarbeid effectief aan te pakken. Het streven is om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren in de regio waar Arte haar graniet inkoopt. In een kinderarbeid vrije zone krijgen kinderen fulltime onderwijs in formele scholen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens of meisjes, elk kind heeft immers recht op onderwijs. Het project zal starten in Ballikurava, Prakasam, in de deelstaat Andhra Pradesh in India.

 

 

Tweeledig doel

De doelstelling van het project is tweeledig. Het eerste doel is om alle vormen van kinderarbeid en onderliggende oorzaken uit te bannen, zoals slecht loon en gedwongen arbeid.

Het tweede doel is om kennis te vergaren én capaciteit op te bouwen. Hierdoor  wordt het risico op terugkeer van kinderarbeid beperkt na afloop van het project. Ook kunnen met de toenemende capaciteit en knowhow de onderliggende oorzaken van kinderarbeid in andere regio’s waar Arte haar steen vandaan haalt, in de toekomst worden aangepakt.

Multi-Stakeholder Initiatief

Om het project te realiseren werkt Arte samen met één van haar leveranciers TFT (the Forest Trust), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en lokale NGO’s; partijen die langdurige ervaring hebben met de bestrijding van kinderarbeid en de Child Labour Free Zone aanpak. Ook zullen granietleveranciers als relevante stakeholders bij het project betrokken worden, naast onder andere lokale overheid, leraren en ouders, om er samen voor te zorgen dat niemand kinderarbeid meer accepteert. Met het project geeft Arte een nieuwe draai aan MVO en maakt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen plaats voor Maatschappelijk Verbeterend Ondernemen.

Blog 1 November 2017

Hoezo Kinderarbeid?

Als ik mensen vraag wat ze weten over hun keukenblad; waar het vandaan komt of hoe het wordt gemaakt, dan is deze kennis vaak minimaal.

Lees meer

Blog 2 Januari 2018

Reacties op de vorige blog: hoezo kinderarbeid?

Op mijn vorige blog over ons Arte Right To Education project (inmiddels is dit de officiële naam van het project) kreeg ik veel positieve reacties en ook een aantal positief-kritische vragen.

Lees meer

Alle redenen op een rijtje waarom jouw granieten blad uit India bijdraagt aan een eerlijke wereld!

  • Uit onderzoek door Landelijke India Werkgroep is aangetoond dat in groeves waar Arte graniet inkoopt GEEN sprake is van kinderarbeid of schuldslavernij

  • Het resultaat van jarenlange samenwerking met TFT, the Forest Trust, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het milieu en de mensenrechten

  • Sinds 2015 heeft Arte een gedragscode opgesteld voor stakeholders. Hierin staat dat de ondertekenaar geen gebruik maakt van gedwongen arbeid of kinderarbeid

  • Ook buiten de groeves is Arte actief. In samenwerking met Landelijke India Werkgroep, TFT en lokale NGO’s is Arte project ‘Child Labour Free Zone’ gestart om kinderen te voorzien van proper voedsel en scholing

  • Samen met de Nederlandse natuursteensector, het ministerie van Buitenlandse Zaken, SER,